СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Донесена Програмата за економски реформи 2021 – 2023

На денешната седница Владата ја донесе и Програмата за економски реформи 2021 – 2023 година, која како обврска е и дел од реформите согласно евроинтеграцискиот процес, а министерот за финансии е задолжен да ја достави до Европската комисија до 31-ви јануари 2021 година.

Програмата за економски реформи содржи макроекономски проекции, план на Буџетот за наредни три години, 15 до 20 структурни реформи кои најмногу влијаат на економскиот раст како што се реформа на пазарот на енергија и транспорт, развој на земјоделскиот сектор, подобрување на деловното окружување и намалување на сивата економија, поддршка на истражување, развој и дигитална трансформација, регионално економско поврзување, образование и вештини, социјална заштита и инклузија, како и здравствена заштита.

Поврзани вести

Фото и видео дејностите се здружија во Комора, бараат поддршка од Владата

Влатко Зорба

СБ: Северна Македонија продолжува со позитивни трендови во економијата, растот 3,1 отсто

Влатко Зорба

Податоците за јавниот долг отворени за јавноста

Stefanija Kuzmanovska