СТАНДАРД life
БИЗЛАЈФ

7 знаци дека сте жртва на „прегорување“ и 6 индустрии во кои работниците се најмногу под стрес

„Burnout“ е англиски збор за „прегорување на работа“, познат како синдром, кој придружува многу вработени. Проблемот е што лесно паѓате во стапица, мислите дека не сте под стрес, а всушност натрупаните проблеми доаѓаат по своето.

Сепак, не сите сектори се подеднакво критични, односно не сите луѓе се подеднакво склони на прегорување. Сајтот fairygodboss.com издвојува 6 индустрии каде што, врз основа на истражување, има најмногу случаи на исцрпеност.

Randstad U.S. спроведе истражување на околу 2.000 луѓе и откри дека овие работи доведуваат до исцрпеност при работа:

1. Притисок да бидете постојано присутни или физички присутни, навечер, за време на викендите.

2. Притисок да се направи многу повеќе во еден работен ден отколку што всушност можете.

3. Чувството дека не напредувате во вашата кариера.

4. Чувство дека вашиот шеф не го цени тоа што го правите.

5. Чувство на преоптовареност, недоволно персонал за споделување на работата.

6. Несоодветна заработка, односно придобивки за работата и трудот што ги вложувате.

7. Чувство дека немате рамнотежа во животот, помеѓу приватниот и деловниот.

Овие работници се најмногу склони кон исцрпеност

Страницата fairygodboss.com ги става социјалните работници на прво место (1), со коментар: Замислете да слушате туѓи трауматски и тешки приказни секој ден, цел ден? Овој тип на вработени по дифолт работат во стресна средина, а дури 75 проценти од нив го доживуваат овој познат синдром на прегорување.

Работници во итна служба (2) исто така лесно доживуваат прегорување на работа и не е потребно посебно објаснување. Освен притисокот да бидат брзи и ефикасни, и самите стресни ситуации, тие генерално спијат малку. Покрај тоа, синдромот на прегорување е присутен кај една третина од медицинските сестри во САД.

Comparably направи истражување кое покажува дека 51% од луѓето во областа на дизајнот (3) ги чувствуваат последиците од прегорување на работа. Главната причина е што тие често не знаат што се очекува од нив, идеите се менуваат во последен момент, како и самите приоритети.

Бизнис развој и продажба (4) се област каде има многу жртви на прегорување на работното место. Споменатото споредбено истражување покажа дека се 44% од нив. Вработените наведуваат дека од нив се очекува да работат дури и кога се на одмор. Исто така, агентите за продажба патуваат многу, понекогаш и до 75% од времето.

Трговија на мало (5), еден од секторите што не запира ниту за време на короната, исто така, го зазеде своето место на оваа неславна листа. Вработените се цело време на линијата на одбраната и главно сметаат дека не напредуваат во кариерата и дека нивната работа не е ценета.

На последно место е медицината (6), област што е стресна сама по себе. Американската медицинска асоцијација открива дека половина од лекарите доживуваат синдром на прегорување во текот на својата кариера. Сепак, не сите специјалисти имаат ист проблем. Исцрпеноста при работа е најмалку присутна кај кардиолозите и онколозите, а најмногу кај матичните лекари и оние во ургентниот центар, се вели во студијата.

Поврзани вести

Гејтс прими вакцина против Ковид-19: „Се чуствувам одлично…“ (ФОТО)

Влатко Зорба

Подготвувањето храна кај жените зафаќа 37% од домашните активности, кај мажите само 12%

Влатко Зорба

Шефот на Airbnb: Патувањата ќе се променат целосно поради пандемијата

Влатко Зорба