СТАНДАРД life

бесими

ЕКОНОМИЈА

ЕИБ обезбеди 100 милиони евра поволни средства за малите и средни претпријатија

Влатко Зорба
Нови 100 милиони евра добри земјава од Европската инвестициска банка (ЕИБ) наменети за поддршка на петпријатијатам со договор што беше потпишан денеска. – Денеска потпишавме...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Човечкиот капитал е во директна корелација со економскиот раст

Влатко Зорба
Човечкиот капитал е во директна корелација со економскиот раст, односно преку раст на знаењата и вештините на граѓаните може да се делува кон забрзување на...
ЕКОНОМИЈАКОМПАНИИ

Бесими: Кризната година ја завршивме со 81 процент реализација на капиталните расходи

Влатко Зорба
Министерот за финансии Фатмир Бесими вечерва изјави дека во Министерството  за финасии работат на план за финансирање на забрзан раст. „Тоа значи дека покрај инвестиците...
АНАЛИЗИЕКОНОМИЈА

Бесими: Фискален стимул за заздравување, забрзан економски раст и фискална консолидација

Министерот за финансии Фатмир Бесими, во својата нова колумна  пишува дека пресметките на Министерството за финансии, покажуваат дека со преземените мерки во текот на пандемијата,...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Над 10 милиони евра инвестиции за енергетски ефикасни јавни објекти во општините

Инјектирањето средства во проекти што имаат силна додадена вредност е од големо значење за заздравување на економијата, а понатаму и за забрзување на економскиот раст,...
ЕКОНОМИЈА

Бесими и Техада потпишаа усогласување на Спогодбата одбегнување на двојно оданочување со Швајцарија со ОЕЦД конвенцијата

Министерот за финансии Фатмир Бесими и амбасадорката на Швајцарија во земјава Сибил Зутер Техада го потпишаа Протоколот за усогласување на Спогодбата меѓу Република Северна Македонија...
ЕКОНОМИЈА

План за финансирање на забрзан економски раст: 5% стапки на раст на БДП, нови инвестиции и стабилен јавен долг

Целиот свет гледа на 2021 година како на година на заздравување на економијата. Со спроведувањето на процесот на имунизација и етапно подобрување на епидемиолошката слика,...
ЕКОНОМИЈА

Грант до 15.000 евра за нови вработувања и успешност преку „Ковид 4“

Влатко Зорба
До 15.000 евра грант-средства за фирмите од областа на туризмот, угостителството, ивент-индустријата, приватните здравствени установи, трговци поединци и занаетчии, кои ќе ја користат новата бескаматна...
ЕКОНОМИЈА

Бесими за МИА: Иновативни решенија за фискална консолидација и финансирање на економско заздравување и раст

Влатко Зорба
Одговор на новата ситуација предизвикана од ковид-кризата треба да даде Планот за финансирање на заздравувањето и забрзување на економскиот раст. Целта е да ги зголемиме...
ЕКОНОМИЈА

Бесими – Бјерде: Заздравување на економскиот раст преку „План за финансирање на економско заздравување и забрзан раст“

Влатко Зорба
„Министерството за финансии работи на План за финансирање на економско заздравување и забрзан раст, кој има за цел да ги соедини сите иницијативи, планови и...