Стандард

бесими

ЕКОНОМИЈА

Бесими на средба со коморите: Низ инклузивен процес ќе се носат одлуки за подобар и поефикасен даночен систем

Влатко Зорба
Потребен ни е даночен систем којшто ќе овозможи забрзан, инклузивен и одржлив економски раст. Министерот за финансии, Фатмир Бесими, одржа повеќе состаноци со претседателите на...
ЕКОНОМИЈА

Проекцијата за економски раст од 4,1 процент за годинава е реална, тврди Бесими

Влатко Зорба
Приходната страна на буџетот има раст од 4,4 проценти, даночните приходи раст од 5 проценти, даноците се наплатени од 27,8 милијарди денари или се за...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Инвестициите во развојот на човечкиот капитал се од исклучителна важност за напредокот на економијата

Влатко Зорба
Инвестициите во развојот на човечкиот капитал се од исклучителна важност за напредокот на државата, а особено во секторите образование, здравство и социјална заштита. Како земјите...
ЕКОНОМИЈА

Бесими на Пролетните состаноци со ММФ и Светска банка ќе го презентира Планот за финансирање на забрзан раст

Влатко Зорба
Министерот за финансии Фатмир Бесими, во текот на претстојната недела, ќе учествува на Пролетните состаноци на Светската банка и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), кои годинава...
ЕКОНОМИЈА

МФ демантира: Нема да се зголеми ДДВ-то и персоналниот данок

Влатко Зорба
Откако министерот за финансии, Фатмир Бесими синоќа изјави дека Владата има план за зголемување на даноците, вклучително и ДДВ, но и персоналниот данок, денес Министерството...
ЕКОНОМИЈА

Бесими најави зголемување на ДДВ и на персонален данок

Влатко Зорба
Министерот за финансии, Фатмир Бесими во емисијата „Економски магазин“ на „Алсат“ изјави дека Владата има план за зголемување на даноците, вклучително и ДДВ во, но...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: МФ ќе основа Академија за јавни финансии

Влатко Зорба
Во состав на Министерството за финансии ќе се основа Академија за јавни финансии. Ова беше најавено на денешниот настан по повод промоцијата на твининг проектот...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Унапредување на фискалната децентрализација во функција на градење подобар систем на јавни финансии и економски развој

Влатко Зорба
Минатата недела Министерството за финансии ја информираше Владата дека започнува со реформа која ќе ја унапреди фискалната децентрализација во земјава. Предвидено е спроведување на повеќе...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Имаме 50 милиони евра за петтиот пакет мерки, ако пандемијата потрае ќе имаме и пари и нови мерки

Stefanija Kuzmanovska
„Петтиот пакет со владини економски мерки е за платите за февруари и март, но со него се опфатени и други инструменти, како поволни кредити, но...
ЕКОНОМИЈА

Заев и Бесими на средба со „Интелиџент сенсинг солушн“ за можна инвестиција во С.Македонија

Влатко Зорба
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев и министерот за финансии Фатмир Бесими работната посета на Луксембург денеска ја завршија со работен состанок...