Стандард

Економски раст

ЕКОНОМИЈА

Проекцијата за економски раст од 4,1 процент за годинава е реална, тврди Бесими

Влатко Зорба
Приходната страна на буџетот има раст од 4,4 проценти, даночните приходи раст од 5 проценти, даноците се наплатени од 27,8 милијарди денари или се за...
АНАЛИЗИ

3 држави кои ќе бидат шампиони во економски раст

Влатко Зорба
На почетокот на 2021 година, надежта е на повидок благодарение на новите вакцини против Ковид-19 и новиот потстанар на Белата куќа, за да можеме конечно...
КОМПАНИИ

Економскиот и инвестициски план на ЕУ – нов стимул за економски раст

msp-admin
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, претседаваше со Националниот инвестициски комитет на кој заедно со ЕУ амбасадорот Дејвид Гир, во воведните обраќања...
ЕКОНОМИЈА

ММФ: Економијата влезе во период на солиден раст и стабилност по долготрајната политичка криза

Влатко Зорба
Во последните години властите повторно го оживеаја моментумот на реформи. Економијата влезе во период на солиден раст и стабилност по долготрајната политичка криза. Растот се...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска: За побрз економски раст повеќе жени на раководни позиции

Влатко Зорба
Бројот на вработени мажи во Република Северна Македонија е повисок за над 150 илјади во однос на вработените жени, додека жените учествуваат со поголем процент...