СТАНДАРД life

Министерство за финансии

ЕКОНОМИЈА

Грант до 15.000 евра за нови вработувања и успешност преку „Ковид 4“

Влатко Зорба
До 15.000 евра грант-средства за фирмите од областа на туризмот, угостителството, ивент-индустријата, приватните здравствени установи, трговци поединци и занаетчии, кои ќе ја користат новата бескаматна...
ЕКОНОМИЈА

Котација и проширување на котацијата на државни обврзници

Влатко Зорба
Согласно Барањето од страна на Министерството за финансии на Република Северна Македонија за котација и проширување на котацијата на државни обврзници, почнувајќи од 15.02.2021 година...
ЕКОНОМИЈА

Министерството за финансии со раст од 9,1 процент во индексот на активна транспарентност

Влатко Зорба
Министерството за финансии има раст за 9,1 процентни поени во индексот на активна транспареност во 2019 споредено со 2018 година, објави денеска министерката за финансии...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска се откажува од министерската плата додека траат економските мерки

msp-admin
Министерката за финансии, Нина Ангеловска, повикувајќи се на предвидувањата на меѓународните институции, вчера на прес-конференцијата на која беа презентирани економските мерки рече дека како министерка...
ЕКОНОМИЈА

Поддршка од Холандија за градење на човечкиот капитал во Министерството за финансии

Stefanija Kuzmanovska
Размената на искуства и знаења помеѓу министерствата за финансии на Република С. Македонија и Кралството Холандија продолжува и следните две години во насока на градење...
ЕКОНОМИЈА

МФ контра сметководителите: Мерките кои ги носиме се однесуваат на намалување на сивата економија

Мерките кои ги иницираме и носиме се однесуваат на намалување на сивата економија, поволности за даночните обврзници и поедноставување на постапките, вклучително и за сметководителите...
ЕКОНОМИЈА

Од денеска нема царина за малите пратки во вредност до 90 евра

msp-admin
Во насока на спроведување на препораките на Европската комисија, како и зголемување на обемот на е-трговија во земјава, од денеска се ослободени од царина малите...
ЕКОНОМИЈА

Договор со Светска банка со кој се обезбедуваат 70 милиони евра за локални патишта во 80 општини

 Договор со Светска банка со кој се обезбедуваат 70 милиони евра за рехабилитација, реконструкција и надградба на 450 километри локални патишта во 80 општини во...
ЕКОНОМИЈА

Министерството за финансии креираше онлајн-платформа за иницијативи од бизнисот

msp-admin
Министерството за финансии креираше онлајн-платформа преку која стопанските комори, фирмите и други правни субјекти и организации ќе можат да даваат предлози за решавање проблеми со кои се соочуваат, а се...
ЕКОНОМИЈА

Засилени активности во борбата против нелојалната конкуренција во е-трговијата

msp-admin
Министерството за финансии во соработка со Управата за јавни приходи, Царинската управа и Финаисиската полиција најавува засилени активности во борбата против нелојалната конкуренција во е-трговијата....