Стандард
ЕКОНОМИЈА

Бесими на средба со Асоцијацијата на странски компании со технолошки напредно производство при Советот на странски инвеститори

Mинистерот за финансии, Фатмир Бесими, одржа средба со претставници на компаниите-членки на Асоцијацијата на странски компании со технолошки напредно производство при Советот на странски инвеститори, предводена од Виктор Мизо, претседател на Асоцијацијата.

На средбата беа разгледани клучните иницијативи и предлози во врска со прашања за даночната и царинската област, што се од значење за унапредување на работењето на компаниите со технолошки напредно производство, а во функција на зголемување на продуктивноста, конкурентноста, но и атрактивноста на земјава за задржување на постојните и привлекување нови инвеститори.

На состанокот се дискутираше за законската регулатива за даноци и царина, за усогласувањето на царинските стапки и за други значајни прашања кои се од интерес на странските инвеститори.

Дел од барањата кои се однесуваа на даночниот третман на исплатениот регрес за годишен одмор, намалување на даночниот биланс од Законот за данокот на добивка и доброволната регистрација за цели на ДДВ во било кој период од годината се веќе прифатени и се очекува нивна реализација во престојниот период.

Поврзани вести

Ангеловска Даноци се воведуваат за да се има добар план за ефикасна наплата

msp-admin

За активни програми и мерки за вработување издвоени се 24,5 милиони евра за опфат на 10.279 граѓани

Влатко Зорба

Одобрени уште 8,8 милиони евра кредитни барања од „Ковид 3“ бескаматната кредитна линија како дел од втора група

Влатко Зорба