СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Гигафабриката на Тесла ја зголеми цената на литиумот

По падот на цените на литиум карбонат во Кина во последните две години, тие се зголемија за 68% од почетокот на оваа година, достигнувајќи го највисокото ниво од јуни 2019 година, според податоците на Benchmark Mineral Intelligence.

Причината за ова е лансирање на производството на батерии во земјата, велат аналитичарите, посочувајќи дека во јануари годинава достигна 12 GWh или раст од 320%
на годишно ниво. При батериите од литиум ферофосфат, кон кои неодамна се насочи Тесла, растот за првиот месец од годината е 500%.

Како резултат, индексот на цените на литиумот на Benchmark се зголеми за 14,4% само во февруари, што е втор најсилен месец во историјата. Интересно, првото место е заземено од јануари оваа година.

Но, Кина не е единствениот пазар на кој консултантската фирма регистрира раст. Всушност, литиумот порасна на сите 11 пазари што ги следи компанијата во февруари. Тие исто така забележуваат дека производителите досега започнаа да ги распродаваат своите залихи и прифаќаат нарачки за тековната година. Ова доаѓа во позадина на оскудни инвестиции во синџирот на снабдување со литиум во изминатите три години, што денес претставува зголемен ризик од нестабилност на цените.

Поврзани вести

Луксузните брендови ги зголемија цените за да го надоместат изгубеното поради затворањето на продавниците

msp-admin

Црногорците инвестираат во нов вид извор на енергија

Влатко Зорба

Азески: Ако нема владеење на правото, нема ни раст на бизнисот

msp-admin