Стандард

Економија

ЕКОНОМИЈА КОМПАНИИ

За еден ден заработил 5,1 милијарди долари!

Влатко Зорба
Претседателот и извршниот директор на ЛВМХ групацијата, Бернар Арно во чија сопственост се луксузните брендови, Диор, Луј Витон и Хенеси во еден ден заработил 5,1...
АНАЛИЗИ

Латиноамериканците ја одржуваат економијата на САД жива

msp-admin
Импресивен факт: Ако Латиноамериканците во САД беа независна економија, нејзиниот бруто-домашен производ би бил најбрзорастечки меѓу развиените економии во светот. Латиноамериканскиот БДП во САД сега...
АНАЛИЗИ

Грчката економија – феникс, но со едно крило

msp-admin
Опишувањето на грчката економија како феникс, воскреснатa од пепелта на кризата, е соодветна метафора за земја како Грција. Сепак, можеби е рано да се митологизира...
ЕКОНОМИЈА

Арсовска: Не ни треба „мал шенген“ со Србија и Албанија, туку реформи за влез во ЕУ

Влатко Зорба
Иницијативата на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, за создавање на таканаречен „мал Шенген“ меѓу Албанија, Македонија и Србија, како земји во регионот кои се многу...
ЕКОНОМИЈА

Анѓушев: Очекувам 2019 година да биде најуспешна во последните 15 години

Влатко Зорба
Оценката на економската успешност е комплес на бројки што треба да се гледаат интегрално. Успешноста не се мери само по еден параметар, туку по цел...