СТАНДАРД life

Азески

ЕКОНОМИЈАКОМПАНИИ

Азески: Преку заеднички проекти до 1,5 милијарди долари трговска размена

Влатко Зорба
Од витален интерес за бизнисмените во регионот е да обезбедат слободно движење на стоки и услуги меѓу економиите на Западен Балкан со цел да се...
ЕКОНОМИЈА

Азески: Западен Балкан може да понуди успешна економска приказна, но само ако сите земји функционираат во ист правец

Успешна регионална економска приказна може да понуди Западен Балкан, но само ако сите 6 земји функционираат во ист правец, со исти стандарди и со усогласена...
ЕКОНОМИЈА

Азески: Русија ги прифати првите наши електронски сертификати

„Полека, но сигурно, Стопанската комора на Северна Македонија се претвора во Комора на иднината. После стратегијата за понатамошен развој, донесена во 2019 година, промената на...
ЕКОНОМИЈА

Азески: Вакцините на Вучиќ го обединија западнобалканскиот бизнис

Влатко Зорба
„Претседателот Вучиќ со минатонеделниот потег стави печат на позитивниот однос кон бизнис-заедницата на Западен Балкан и сврти нова страница во нашата соработка. По сето тоа...
ЕКОНОМИЈА

Азески бара непречено одвивање на товарниот сообраќај од Солунското пристаниште

Влатко Зорба
Воведените мерки, кои од 1 март се применуваат на граничниот премин Мала Богородица – Евзони, значително го отежнуваат нормалното функционирање на македонското стопанство, имајќи во...
ЕКОНОМИЈА

Азески: Да требаше Стопанската комора да ги донесе вакцините, тие ќе беа донесени

Влатко Зорба
Претседателот на Стопанската комора на Македонија (СКМ), Бранко Азески на денешната средба со членките на комората посветена на актуелните прашања важни за стопанствениците, на која...
ЕКОНОМИЈА

Азески: Сакаме да имаме туризам, а енергијата ја насочуваме на погрешна страна

Влатко Зорба
Сакаме да имаме туризам, а енергијата ја насочуваме на погрешна страна, пишува во својата редовна колумна претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески. „За да имаме...
ЕКОНОМИЈА

Азески: Можно ли е во пост-Ковид-19 периодот да ни се случи „туризам“?

Влатко Зорба
На почетокот на пандемијата во средината на април 2020 година во една моја колумна во Фокус, насловена „Еден вирус многу прашања, малку одговори“, покрај другите...
ЕКОНОМИЈА

 Азески со два предлога за посилна македонска економија во постковид-19 периодот

Берта Китинска
Кога лекарот не може да постави дијагноза констатира дека проблемот е од стрес. А има ли таков денес, што не живее под стрес. Истото се...