Стандард

ЕКОНОМИЈА

ЕКОНОМИЈА

ЕИБ обезбеди 100 милиони евра поволни средства за малите и средни претпријатија

Влатко Зорба
Нови 100 милиони евра добри земјава од Европската инвестициска банка (ЕИБ) наменети за поддршка на петпријатијатам со договор што беше потпишан денеска. – Денеска потпишавме...
ЕКОНОМИЈА

„Банкар“: Инфраструктурата ги попречува врските на Бугарија со С. Македонија

Влатко Зорба
Нурнати во политичко-историските дебати во билатералните односи меѓу Бугарија и Република Северна Македонија, ни недостасува другиот многу важен дел од нашите односи – инфраструктурата, трговијата...
ЕКОНОМИЈА

„Дукат“ е првиот македонски ресторан кој се стекна со златен премиум сертификат и печат „ЧИСТО И БЕЗБЕДНО“

Влатко Зорба
Ресторанот Дукат од Скопје е првиот македонски ресторан кој покрај имплементација и спроведување на сите национални и глобални препораки и протоколи за работа на угостителски...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Не може со 12.000 денари плата да очекуваме германска работна дисциплина

Влатко Зорба
Резултатите од работата во ТИРЗ се видливи, но прашање е дали ќе ни биде поважно да се сликаме со црвени панделки додека сечеме ленти или,...
ЕКОНОМИЈА

Една од најголемите светски компании за недвижности Ре/Макс започнува со работа на македонскиот пазар

Влатко Зорба
За време на службената посета на Швајцарската конфедерација, потпретседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции,...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Човечкиот капитал е во директна корелација со економскиот раст

Влатко Зорба
Човечкиот капитал е во директна корелација со економскиот раст, односно преку раст на знаењата и вештините на граѓаните може да се делува кон забрзување на...
ЕКОНОМИЈА

САСА ќе продолжи да вложува над 300.000 долари годишно во развојот на заедницата

Влатко Зорба
Рудник САСА, преку новоформираната Фондација за поддршка на одржливиот развој, ја потврди својата намера да продолжи годишно да вложува повеќе од 300.000 долари во различни...
ЕКОНОМИЈА

Изградбата и модернизацијата на Коридорот 8 е стратешка цел на Владата, инвестициите во инфраструктурата ја покренуваат економијата

Влатко Зорба
Денеска заменикот на претседателот на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски, заедно со министерот за внатрешни...
ЕКОНОМИЈА

ЕЦБ ПРОДОЛЖУВА ДА КУПУВА ОБВРЗНИЦИ: „Силната обнова услов за укинување на програмата на стимуланси“

Stefanija Kuzmanovska
Економијата на еврозоната е во пресвртна точка, а нејзиното цврсто и одржливо закрепнување е неопходен предуслов Европската централна банка да размисли за повлекување на програмата...