СТАНДАРД life

Деспотовски

ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Не може со 12.000 денари плата да очекуваме германска работна дисциплина

Влатко Зорба
Резултатите од работата во ТИРЗ се видливи, но прашање е дали ќе ни биде поважно да се сликаме со црвени панделки додека сечеме ленти или,...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Очекувам во скоро време да склучиме најголем договор за странска инвестиција во историјата на С. Македонија

Влатко Зорба
Директорот на ТИРЗ, Јован Деспотовски на отворањето на фабриката на „Гересхајмер” изјави деак ова е конкретен резултат на посветена работа на оваа Влада. Тој изрази...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Во зоните има позитивен тренд, со дополнителни активности ќе го поттикнеме да продолжи

Влатко Зорба
Во технолошко-индустриските развојни зони во првите три месеци од годинава имаме позитивни движења, позитивен тренд и со наши мерки и дополнителни активности ќе го поттикнуваме...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Имаме најави за потенцијални инвестиции меѓу 80 и 100 милиони евра

Влатко Зорба
Поголеми приходи за вработените, преку нови инвестиции во постојните и отварање нови производствени капацитети е целта на активностите што ги спроведува Владата како поддршка на...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски најави нова американска инвестиција во првата половина на март

Влатко Зорба
Директорот на ТИРЗ, Јован Деспотовски за „ТВ 24“ изјави дека во последните 45 дена имаме два нови договори, кои што се потпишани за околу 15-16...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Државата за помалку од 10 години може да очекува поврат на доделените државни средства по разни основи

Влатко Зорба
Директорот на ДТИРЗ, Јован Деспотовски при денешното потпишување договор за државна помош помеѓу Владата на Република Северна Македонија и турската компанија Пурпласт, која инвестира во...
ЕКОНОМИЈА

Продолжува трендот на зголемени активности и позитивни економски движења во ТИР зоните

Влатко Зорба
Во технолошко индустриските зони продолжува трендот на зголемени активности и позитивни економски движења – покажува анализата на ТИРЗ за почетокот од годинава. Компаниите, како што...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Сакаме инвеститорите да ги реализираат своите планови и тоа да го направат побрзо и подинамично (ВИДЕО)

Влатко Зорба
Директорот на ДТИРЗ, Јован Деспотовски, при денешната посета на фабриката Гентерм, која работи во ТИРЗ Алинци заедно со вицепремиерот Битиќи, изјави дека тие промовираат еден...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Пописот ќе овозможи отворање на нови работни места и повеќе инвестиции (ВИДЕО)

Влатко Зорба
„Секој потенцијален инвеститор којшто доаѓа во С.Македонија, меѓу првите прашања кои ги поставува е прашањето за структурата на работната сила. Она што недостасува како квалитетен...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Секоја мерка која помага во конкурентноста на фирмите е добродојдена за државата

Влатко Зорба
Мерките произлегуваат од дијалози, посебно оние кои се однесуваат за странските инвестиции во државата. Новата мерка за укинување на царинските давачки и импути таргетира увоз...