СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Пописот ќе овозможи отворање на нови работни места и повеќе инвестиции (ВИДЕО)

„Секој потенцијален инвеститор којшто доаѓа во С.Македонија, меѓу првите прашања кои ги поставува е прашањето за структурата на работната сила. Она што недостасува како квалитетен податок, кој можеме да го понудиме е меѓудругото и тоа“, вели во видео-обраќање, директорот на ТИРЗ – Јован Деспотовски по повод престојниот попис во државава.

Тоа, според него, влијае на одлуката на инвеститорите да вложат во С.Македонија, а влијае и на платите кои ги даваат за работниците.

– Пописот е неопходен и важен, за конечна слика која ќе може да ја видат инвесторите, да се појавиме на картата, и со тоа ќе се овозможи отворање на нови работни места и се повеќе инвестиции во земјава“, истакна Деспотовски.

Поврзани вести

Речиси 4 милиони евра од судски пресуди, договорни казни и активирани банкарски гаранции во Буџетот на Општина Центар

Влатко Зорба

Машина на „Брако“ чистеше пред Белата куќа

Влатко Зорба

Прв „Викенд без ДДВ“: Граѓаните потрошиле 8,5 милиони евра, наместо очекуваните 170 милиони

Никола Поповски