СТАНДАРД life

Деспотовски

ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Компаниите во ТИР зоните имаат раст на вработеноста и во време на криза

Влатко Зорба
Поттикнување на нови инвестиции и како да се стимулира растот на платите, беа во фокусот на разговорите на директорот на Дирекција за технолошко развојни зони...
ЕКОНОМИЈА

Просечната плата во технолошко-развојните зони е пониска во однос на просечната плата во македонската економија

Влатко Зорба
Директорот на Дирекцијата за технолошко-развојни зони, Јован Деспотовски не е задоволен од висината на платите што им се исплаќаат на вработените во зоните. Нема да...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: 20 години се обидуваме да донесеме компании кои ќе го зголемат економскиот раст

Влатко Зорба
Директорот на ДТИРЗ, Јован Деспотовски на денешната прес-конференција посочи на кој начин ќе биде субвенционирана работата на технолошко-развојните компании. „Износот на државна помош за компаниите...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Деспотовски: Македонија ќе им посака добредојде само на инвеститори со висок квалитет

Влатко Зорба
Првиот човек на ТИРЗ, Јован Деспотовски со поинаква и смела визија за начинот на „размрдување’’ на досегашната ситуација на не многу успешните обиди за привлекување...
ЕКОНОМИЈА

Скоро пола од извозот во земјава е од компании што работат во ТИРЗ

Влатко Зорба
Економските движења во индустриските зони и покрај кризата се со позитивни економски индикатори во однос на државно ниво, а вложените средства се враќаат покажува првичната...
КОМПАНИИ

Фирмите што користат средства од ФИТР уплатиле во Буџетот 3,5 милиони евра повеќе, отколку што Фондот исплатил кон проектите

msp-admin
„Можам да ви кажам само едно големо благодарам, дека се охрабривте и во ова време на криза решивте да инвестирате во својата иднина и развој....
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Доставени рекорден број инвестициски планови, ќе се бара модел за поддршка и на големите бизниси

Посебен модел за поддршка на извозните компании и големите бизниси, најави денеска директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Јован Деспотовски. На прес-конференција...
КОМПАНИИ

Деспотовски: Компаниите што ги финансираме уплатиле назад во буџетот околу 3 милиони евра повеќе отколку целата програма на ФИТР за 2019 година

msp-admin
Со резултатите од јавниот повик Стартапувај 2, моментната бројка на микро, мали и средни компании што користат средства преку Фондот е над 450, со вкупно...
КОМПАНИИ

Деспотовски: Нема застој во реализацијата на проектите поддржани од ФИТР

msp-admin
Немаме апсолутно никаков застој во реализацијата на програмите на Фонмдот за иновации и технолопки развој (ФИТР). Процесите не запираат, се работи на онлајн принцип и...