Стандард

Влатко Зорба

КОМПАНИИ

Францускиот регулатор го казни Google со 220 милиони евра за злоупотреба на својата позиција

Влатко Зорба
Францускиот регулатор наметна казна од 220 милиони евра на Google, кој е дел од „Alphabet“ за злоупотреба на својата позиција на пазарот за рекламирање преку...
ЕКОНОМИЈА

Зелената енергија во фокусот на земјава со Интервентниот план за инвестиции

Влатко Зорба
Зелената енергија, односно енергијата од обновливи извори ќе биде во инвестицискиот фокус во следниве шест години со Интервентниот план за инвестиции 2021-2027 на Владата на...
ЕКОНОМИЈА

Цените на горивата од полноќ се зголемуваат за половина денар

Влатко Зорба
Цените на горивата од полноќ се зголемуваат за половина денар, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика. Новата цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 68 денари за...
ЕКОНОМИЈА

Усвоен Стратегискиот план на Народната банка за периодот 2022-2024 година

Влатко Зорба
Советот на Народната банка одржа редовна седница на која беше усвоен Стратегискиот план на Народната банка за периодот 2022-2024 година. Стрaтегискиот план на Народната банка...
ТЕХНОЛОГИЈА

ЕУ воведува задолжителен АИ систем за нови автомобили? Сами ќе забавуваат ако се надмине брзината

Влатко Зорба
ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА (ЕК) размислува да воведе одредба со која се бара нови модели на возила да се продаваат со вграден информативен систем за брзина. Intelligent...
КОМПАНИИ

Цените на нафтата достигнаа највисоки нивоа во последниве две години

Влатко Зорба
На светските пазари, цените на нафтата значително се зголемија минатата недела, втор пат по ред, достигнувајќи ги највисоките нивоа во последните повеќе од две години,...