Стандард

Влатко Зорба

ЕКОНОМИЈА

Анѓушев: Платите на градежните инженери рапидно растат

Влатко Зорба
Градежниот факултет е една од клучните образовни институции коишто влијаат практично врз целокупното градежништво во државата, а кое е еден од столбовите на економскиот развој...
ЕКОНОМИЈА

Северна Македонија и Словенија имаат одлична економска соработка

Влатко Зорба
Со вкупна меѓусебна трговска размена од 261 милион американски долари во 2018 година или над 2,4 милијарди долари од осамостојувањето до сега, може да се...
ЕКОНОМИЈА

Деловен форум: Северна Македонија и Србија да достигнат размена од една милијарда долари

Влатко Зорба
Србија е нашиот најголем економски партнер на Балканот, но потенцијалот за соработка се уште не е искористен. Како што беше речено денеска, на деловниот форум...
ЕКОНОМИЈА

Со електронското пријавување на сезонските работници добиваат и работниците и работодавачите

Влатко Зорба
Традиционално, како една од клучните стопански гранки во регионот, земјоделството во голема мера се потпира на ангажманот на сезонски работници. Меѓутоа, работодавачите се соочуваат со...
ЕКОНОМИЈА

Анѓушев: Очекувам 2019 година да биде најуспешна во последните 15 години

Влатко Зорба
Оценката на економската успешност е комплес на бројки што треба да се гледаат интегрално. Успешноста не се мери само по еден параметар, туку по цел...
ЕКОНОМИЈА

Во првото тримесечје преку МојДДВ скенирани 22.670.713 фискални сметки

Влатко Зорба
Вчера заврши првото тримесечје од реализацијата на мерката поврат на 15 отсто од пресметаниот ДДВ што се спроведува согласно Законот за враќање на дел од...