СТАНДАРД life

отпад

Некатегоризирано

Што треба да знаеме за методот балирање на отпадот?

Влатко Зорба
Балирањето на отпадот е еколошки процес. Механичка обработка на отпадот, што вклучува селектирање, компресирање и пакување во пластични филм ленти, наречени бали. Спакуваниот отпад може...
ЕКОНОМИЈА

Во Неготино ќе се произведува струја од отпад, трајно се решава проблемот со отпадот за 48 општини

Производство на енергија од отпад во затворен систем без оџак, со бескислородно согорување на високи температури се планира во Дуброво. Како што најави премиерот Зоран...
ЕКОНОМИЈА

G&O Waste Solution: Не третираме отпад, рециклираме пластика и ја извезуваме надвор од државата

Влатко Зорба
По невистините и неточни наводи дадени во изјавата од градоначалникот на Гевгелија Сашо Поцков и официјалното соопштение од Општина Гевгелија, би сакале да ја информираме...
ЕКОНОМИЈА

„Дрисла“ ќе добие над 630 илјади евра за чистење на медицински отпад од Клинички

Влатко Зорба
Јавно претпријатие за депонирање на комунален отпад ДРИСЛА Скопје го доби тендерот тежок 38,808,000 денари или 631,024 евра за „Собирање,транспорт, складирање и третман на медицински...
КОМПАНИИ

За колку време може да се реши проблемот со отпадот во општините

msp-admin
Зимските месеци и високото ниво на загаденост на воздухот само го актуелизира проблемот со отпадот што се гори при што се испуштаат штетни супстанции. Воздухот...
КОМПАНИИ

Организирање на отстранување на отпадот е клучно за земјата

msp-admin
Во Македонија годишно се создаваат над 800.000 тони мешан отпад од кој на комунален отпад отпаѓа 700.000 тони. Едно македонско семејство годишно создава по 1,5...
КОМПАНИИ

Како да се реши проблемот со отпадот во општините?

msp-admin
Комуналниот отпад станува најголемиот проблем на општините и најголемата закана по здравјето на граѓаните. Локалните депонии со нивното секојдневно палење и горење на отворен простор,...
ЕКОНОМИЈА

Првата современа фабрика за отпад во земјава ќе се гради наредната година

Општините од Источниот и Североисточниот плански регион имаат шанса своите дворови да ги исчистат од ѓубре по европски терк. Современиот систем за управување со отпад...
ЕКОНОМИЈА

Од понеделник Бугарија и С. Македонија го прекинуваат со увоз-извоз на гориво од отпад

Берта Китинска
Од понеделик стапува во сила забраната за узвоз и извоз на гориво од отпад меѓу Бугарија и Северна Македонија. Тоа е согласно забраната, која е...