СТАНДАРД life

Фабрика

КОМПАНИИ

Хрватска фабрика за шеќер затвора врати по 114 ГОДИНИ работа

Влатко Зорба
Фабриката за шеќер близу Осијек ги затвори вратите откако си заминува нова група од 230 работници. Лично условени отпуштања и отпремнини се потпишани од август...
КОМПАНИИ

Присуството на Тесла ја стимулира индустријата за електрични автомобили во Германија

Влатко Зорба
Најбогатиот човек на планетата, Елон Маск, ја изненади автомобилската индустрија со избирање на мал град во Источна Германија за неговата прва европска фабрика за склопување...
ЕКОНОМИЈА

„Конти хидропласт“ го пушти во употреба новиот погон за производство на цевки за гасоводни и водоводни системи

Влатко Зорба
Компанијата „Конти хидропласт“ од Гевгелија денеска го пушти во употреба новиот погон за производство на цевки за гасоводни и водоводни системи. Вкупната инвестиција за период...
ЕКОНОМИЈА

Можно е годинава да се догради системот за отпрашување на Југохром

Влатко Зорба
Петта година изминува откако прекина работата на фабриката за производство на феролегури „Југохром“ во тетовско Јегуновце поради неисполнетите обврски за достигнување на А интегрирана еколошка...
КОМПАНИИ

Tesla ќе добие субвенции од милијарда евра за изградбата на фабриката во Берлин

Влатко Зорба
Производителот на електрични возила Tesla ќе добие милијарда евра во субвенции од германскиот буџет за изградба на постројка за батерии во близина на Берлин, објави...
ЕКОНОМИЈА

Затворена фабриката „Пејпер мил“ во Кочани, 120 работници добиле известување да не доаѓаат на работа

Влатко Зорба
Фабриката за хартија „Пејпер мил“ од Кочани е затворена, а 120 работници добиле известување од денеска повеќе да не доаѓаат на работа. Решение за затворањето...
КОМПАНИИ

Кој може да го заземе местото на Кина како глобална фабрика?

Влатко Зорба
Преобразбата на Кина во светска производствена сила е извонредна. Во 2001 година, кога се приклучи на Светската трговска организација (СТО), земјата беше незначителен играч на...
КОМПАНИИ

Huawei гради фабрика во Франција: Ќе произведува 5G опрема за целиот европски пазар

msp-admin
Кинески Huawei ќе гради фабрика за производство на технолошки решенија за мобилни мрежи на истокот на Франција, прва нејзина ваква фабрика надвор од Кина, беше...
КОМПАНИИ

Компанија од екс Југославија гради фабрика за Ковид вакцина

msp-admin
Додека илјадници научници ширум светот сè уште работат на развој на вакцини и лекови за Ковид-19, некои компании веќе започнаа со градење на погони за...