СТАНДАРД life
Храна

Идеја за совршен летен ручек: Рендани пржени тиквички

Дали ви е жешко и мразите да останете предолго во кујна за еден ручек? Дали би сакале да јадете нешто хранливо, солено и крцкаво, но не премногу тешко и калорично?

Ве разбираме.

Затоа го подготвивме совршениот рецепт за овие летни горештини – рендани пржени тиквички. Со салата или сос по ваш избор, можеби малку сирење, имате ручек или вечера што сите ќе ја сакаат.

Состојки:

* 2 средни тиквички
* 2 јајца
* 4-5 лажици брашно
* 100 гр ситно сечкана шунка и сланина
* 1 лажица кисела павлака
* малку прашок за пециво
* сол по вкус

Мешавина за пржење:

* 2 јајца
* 200 грама брашно
* 200 грама презла

Подготовка:

Измијте ги и излупете ги тиквичките, а потоа изрендајте ги и посолете ги по вкус. Оставете ги да отстојат малку.

Кога ќе пуштат вода, исцедете ги и префрлете ги во друг сад, па додадете ги јајцата, павлаката, ситно сечканата шунка и сланина, прашокот за пециво и брашното.

Сето убаво измешајте да се соедини убаво во смесата. Ако се премногу водени, додадете уште малку брашно.

Обликувајте ги во мали стапчиња и ставете ги во замрзнувач неколку минути да се стегнат.

Во меѓувреме подгответе ја смесата за панирање. Во едниот сад измешајте ги јајцата, брашното и водата, а во друг презлата.

Во тавчето се става маслото да се загрее, ги вадиме тиквичките од замрзнувач и ги ставаме прво во смесата за пржење, па ги валкаме во презлата и ги префрламе во врелото масло.

Свртете ги додека не поруменат од двете страни и извадете ги на хартиена крпа за да се впие вишокот маснотии.

Послужете со салата или сос или убави парчиња (фета) сирење.

На здравје!

Поврзани вести

Ананас на скара со камембер и мед

Radmila Tasevska

Гибаница од тава

Urednik

Солени палачинки со печурки и туна

Urednik