СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за сендвич толку исполнет што ќе го замени ручекот

Преку лето не сакаме да поминуваме многу време во кујната подготвувајќи вкусни оброци. Ако воопшто е можно, воопшто не сакаме да ги вклучуваме шпоретот и рерната. Во тие моменти одлично решение се сендвичите и тортиљите полни со ладно месо.

Во лето се препорачува да се користи што повеќе свежо овошје и зеленчук кои се во сезона, како домати, пиперки и краставици, со оглед на тоа дека се богати со витамини и минерали.

Комбинирајте зеленчук и овошје со вашите омилени извори на протеини. Можете однапред термички да обработите поголеми количини месо или јајца, да ги поделите на порции, да ги ставите во фрижидер и да ги користите по потреба. Можете да купите термички обработени протеини во продавницата или да користите конзервирани.

Ви предлагаме да ручате со последната комбинација: сендвич исполнет со салата од наут, која е богата со растителни протеини.

Доколку за овој рецепт користите наут од конзерва или тегла, ручекот ќе го подготвите за само пет минути.

Состојки:

* 2 кришки леб по желба
* 120 гр варен наут
* 1 лажица мајонез
* 1 лажица сечкан кромид
* 1 лажичка сенф
* ½ стебленце целер
* сол и бибер по желба
* неколку листови зелена салата
* неколку парчиња свеж домат

Подготовка:

Наутот исцедете го од течноста од конзервата и нежно исплакнете. Целерот и кромидот исечкајте ги на ситни парчиња. Наутот се дроби со вилушка, се меша со целер и кромид.

Додадете мајонез, сенф, сол и бибер по желба.

На парче леб додадете лист зелена салата, подготвената смеса од наут и неколку кришки свеж домат. Покријте го сендвичот со уште едно парче леб и послужете веднаш.

Плус совет:

Лебот можете лесно да го потпечете, но не е потребно. Вака подготвената смеса од наут можете да ја ставите и во тортиља. Сендвичот можете да го надополните со зеленчук по желба и да додадете парче тврдо сирење.

На здравје!

Поврзани вести

Пилешки гради со песто, домати и фино свежо сирење

Urednik

Рецепт за пита со месо: Брза и лесна подготовка на вкусен појадок

Urednik

Сочен колач со прелив од портокал

Radmila Tasevska