СТАНДАРД life
Храна

Сутлијаш со бело чоколадо и цимет

Сутлијаш, старомоден деликатес кој се подготвува за 30 минути.

Состојки:

– 250 грама ориз

– 80 мл млеко

– 200 мл вода

– 100 гр бело чоколадо

– 3 кесички ванилин шеќер

– цимет за декорација

– 1/2 лажичка сол

Подготовка:

Истурете вода во тавата и посолете. Потоа додадете 250 грама претходно измиен ориз и варете на умерена температура 10 минути.

Додадете млеко и ванилин шеќер, па варете додека оризот не е готов.

Кога ќе се свари оризот, додадете го белото чоколадо и мешајте додека не добиете еднолична смеса. Смесата сипете ја во помали садови и по желба посипете ја со цимет.

Наздравје!

Поврзани вести

Вегански рецепт: Tорта со малини и лимета

Urednik

Рецепт од престижни ресторани: Направете совршено топло чоколадо

Urednik

Рецепт на денот: Пудинг од тиква

Radmila Tasevska