СТАНДАРД life
Секс и врски

Идентификувани модели на однесување кои водат до изневерување во врските

Според една студија објавена од „Psychological Science“, откриено е дека постојат неколку модели кои постојано се појавуваат кога станува збор за луѓе кои изневеруваат додека се во врска.

Многумина го поврзуваат изневерувањето со форма на предавство, а повеќето изневерени луѓе се чувствуваат збунети околу причината што го предизвикала. За среќа, истражувачите успеале да идентификуваат некои елементи на психологијата зад оној кој изневерува и зошто го прави тоа.

Истражувањето дури успеа да ги истакне клучните обрасци кои можат да доведат до афери и неверство.

Според една студија објавена од Psychological Science, откриено е дека постојат неколку модели кои постојано се појавуваат кога станува збор за луѓе кои изневеруваат додека се во врска.

Студијата од 2022 година имаше за цел да ја испита динамиката на личната и релациската благосостојба околу сè што е поврзано со изневерувањето.

Универзитетот Тилбург анализираше група од околу 1.000 возрасни Германци во просек од осум години за да види како одредени животни настани влијаеле на нивните романтични врски, а студијата насловена „Отуѓени и несреќни?“ дала неколку интригантни одговори.

Авторите веруваат дека „општо се верува дека неверството има штетни последици за личната благосостојба и благосостојбата на односите“.

Студијата се обиде да открие дали изневерувањето е директна причина за проблем во врската или е само одговор на проблем кој веќе е присутен во врската.

Можеби не е изненадувачки, истражувачите откриле дека неверните партнери можат да доживеат „пониска психолошка благосостојба“ со чувство на вина, стрес поради прикривање на предавството и искривена слика за сопствениот морал.

Сепак, можеби најнеочекуваниот модел што научниците го откриле е дека неверството е последица, а не причина за проблеми во врската.

„Со тоа што покажува дека благосостојбата почнува да опаѓа пред да се случи неверството, оваа студија дава поинаква перспектива за временската динамика на неверството“, се наведува во студијата.

Утврдено е дека изневерувањето може да биде начин партнерот да измери дали нивната врска била воопшто незадоволителна. Истражувачите признаа дека ова прашање „е предмет на теоретска дебата со децении“.

Друга интересна информација откриена како дел од студијата е фактот дека кога се случувале големи животни настани во врската – двете страни пријавиле поголем конфликт и помалку задоволство пред настанот.

Податоците исто така открија дека скоро сите показатели за благосостојбата на врската на крајот се намалиле пред аферата.

Поврзани вести

Овие секс пози не им се допаѓаат на мажите, а некои дури и се плашат од нив!

Urednik

Храната како афродизијак: Ова се најдобрите намирници за подобро либидо

Radmila Tasevska

Како да го одбиете сексот без да влијаете потоа на него

Radmila Tasevska