СТАНДАРД life
Храна

Пилешко „Алфредо“ – ручек готов за помалку од половина час

Пилешкото „Алфредо“ е совршен рецепт за сите оние кои не сакаат да поминуваат многу време во кујната – или едноставно немаат доволно…

Процесот на подготовка на пилешкото Алфредо е многу едноставен и брз.

Во тавче пропржете го пилешкото, потоа растопете го путерот во тавата, додадете го кремот за готвење, оставете го да зоврие, потоа додадете го пармезанот и мешајте додека не се растопи, па соединете го сосот со сварените тестенини и наредете го исечканото пилешко на врвот.

Секогаш оставајте малку вода од варењето на тестенините, па доколку е потребно додадете во сосот за да стане кремаст и со соодветна дебелина.

Состојки:

* 2 лажици маслиново масло
* 2 парчиња пилешки гради (без коски)
* сол
* свежо мелен пипер
* 1/2 чаша млеко (1 чаша = 250 ml)
* 1 и 1/2 чаши пилешки супа
* 2 чешниња лук
* 250 гр фетучини
* 1/2 чаша крем
* 1 чаша свежо рендан пармезан
* свеж магдонос

Подготовка:

Загрејте го маслото во голема тава. Додадете го пилешкото и зачинете со сол и бибер. Пржете го додека не се подготви (околу 10 минути).
Тргнете го на страна и кога ќе се излади исечете го на ленти.

Во тавата каде што се пржи пилешкото додадете млеко, супа и лук. Додадете сол и бибер и оставете да се свари.

Додадете го фетучинито и варете три минути со постојано мешање.

Потоа продолжете со готвење додека тестенините не станат „ал денте“. Измешајте го кремот и пармезанот и потоа додадете го во сосот и варете додека не се згусне.

Веднаш, додека е уште топло, на чинија се става подлога од тестенини со сос и се става на неа исечканото пилешко филе. Украсете со магдонос.

На здравје!

Поврзани вести

Посен ролат од спанаќ

Urednik

Како да направите мозаична торта?

Radmila Tasevska

Спас за РАЗЛАДУВАЊЕ! Портокалов шејк ве враќа во живот

Urednik