20.8 C
Скопје
19 септември, 2025
СТАНДАРД life
Image: 331286389, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Alexander Mychko / Alamy / Alamy / Profimedia
Храна

Сутлијаш со бело чоколадо и цимет

Сутлијаш, старомоден деликатес кој се подготвува за 30 минути.

Состојки:

– 250 грама ориз

– 80 мл млеко

– 200 мл вода

– 100 гр бело чоколадо

– 3 кесички ванилин шеќер

– цимет за декорација

– 1/2 лажичка сол

Подготовка:

Истурете вода во тавата и посолете. Потоа додадете 250 грама претходно измиен ориз и варете на умерена температура 10 минути.

Додадете млеко и ванилин шеќер, па варете додека оризот не е готов.

Кога ќе се свари оризот, додадете го белото чоколадо и мешајте додека не добиете еднолична смеса. Смесата сипете ја во помали садови и по желба посипете ја со цимет.

Наздравје!

Поврзани вести

Пудинг од морков: Деликатес од Јужна Азија со вкус на алва

Urednik

Рецепт за нугат торта од вашите соништа

Urednik

Пилешки бургер од тофу сирење со домашна земичка

Urednik