СТАНДАРД life
Храна

Чили грав со мелено говедско месо: Рецепт за совршен есенски ручек

Кога се намалуваат температурите на термометарот во Соединетите Американски Држави, а особено во Тексас, чили гравот се јаде со мелено месо. Тоа е вкусно јадење на лажица инспирирано од мексиканското чили кон карне.

Оваа чорба од грав и мелено говедско месо се комбинира со густ сос од домати и лути пиперки. Најдобри резултати ќе добиете ако измешате неколку видови грав, но и свежи и суви феферони, пишува „Pun kufer“.

Доколку не сте љубител на зачинета храна, користете помалку лути пиперки и дефинитивно отстранете ги семките од нив.

Пожелно би било да се готви самостојно гравот, но доколку немате време за оваа кулинарска авантура, можете да користите и конзервиран грав.

Состојки за чили грав со мелено говедско месо:

800 мл доматно пире

800 гр домати на парчиња

750 гр варен грав (бел, кафеав, шарен)

500 мл говедска супа

450 гр мелено говедско месо

150 гр слатка пченка

3-4 чешниња лук

2-3 благи, малку лути или лути феферони

1 кромид

1 стапче цимет

1 лажица мајчина душица

1 лажица рузмарин

растително масло за пржење

сол и бибер по желба

Подготовка на чили грав со мелено говедско месо

Во големо тенџере загрејте малку масло и пропржете го исечканиот кромид додека да омекне. Ќе ви бидат потребни околу три минути.

Додадете го сечканиот лук и пржете сè заедно уште една минута.

Во тенџерето додадете го меленото месо и пржете го додека не порумени. Ќе ви требаат пет до десет минути.

Додадете го сварениот грав, слатката пченка и истурете сè заедно со пастата и парчињата домат и говедска супа.

Зачинете го гравот со сечкани чили пиперки, мајчина душица, рузмарин, сол и бибер. Додадете стапче цимет.

Кога течноста ќе зоврие, намалете ја температурата, поклопете го тенџерето и сè заедно варете најмалку половина час. Идеално, чилито треба да се готви до два часа за да се спојат вкусовите.

Извадете го циметот од тенџерето пред послужување. Послужете го чили-гравчето топло со парче домашен леб.

Добар апетит!

Поврзани вести

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: И месо и зеленчук, бидејќи вашето куче го заслужува најдоброто

Urednik

Многу лесни крофни со шеќер во прав

Radmila Tasevska

Превкусни бомбици за поенергичен почеток на денот

Radmila Tasevska