СТАНДАРД life
Храна

Готвиме со Емилија: Рецепт за познатата турска пица – Лахмаџун

Предлог рецепт за познатата турска пица Лахмаџун од нутриционистот Емилија Спасовска Мојсовска.

Потребни Состојки

За тестото:

* 250 грама интегрално брашно
* 1 лажичка сув квасец
* 1 лажичка сол
* 1 чаша топла вода
* 1 лажица маслиново масло

За фил:

* 350 мелено месо,
* 1 среден кромид, ситно рендан
* 3 до 4 чешниња лук, ситно рендани
* 1 чаша ситно сецкан магдонос
* 2 средно зрели домати, ситно рендани
* 1/2 средна зелена пиперка, ситно рендана
* 1 лажица доматно пире
* 1 лажичка црвен пипер
* 1 лажичка сол
* 1/2 лажичка свежо мелен црн пипер

Начин на подготовка:

За Тесто:

Додадете ги квасецот и солта во брашното и измешајте, потоа додадете ја водата заедно со маслото, месете го тестото додека да стане меко и еластично и оставете го 30 до 45 мин да отстои.

За филот:

Сите состојки додадете ги во месото, мешајте додека се соединат состојките.

Постапка за правење лахмаџун:

Откако ќе отстои тестото формирајте 6 топчиња од кои ќе направите тенки тортиљи.

На секоја од нив распоредете ја смесата од филот и ставете ги да се печат на 200 степени 7 до 10 минути

На здравје!

Поврзани вести

Рецепт за сладолед изненадување со џин и чоколаден ликер

Urednik

Печено пилешко на селски начин

Radmila Tasevska

Кнедли со сливи!

Urednik