Слатките, особено колачите се слаба точка на многу луѓе и едноставно не можат да им одолеат. Кога ќе го прочитате рецептот за нугат торта, веруваме дека ќе го направите во првата прилика.
Подготовката не е тешка, важно е само да ги имате сите потребни состојки и сигурно ќе го добиете десертот од соништата.
Состојки:
за корите:
* 4 јајца
* 4 лажици шеќер
* 2 лажици брашно
* 2 лажици какао
* половина чаша масло
* 300 мл млеко
за филот:
* 500 мл млеко
* 100 гр густин
* 150 гр шеќер
* 100 гр чоколадо
* 1 грст печени лешници
* 200 гр путер
* 150 мл слатка павлака
* 300 гр темен крем
Подготовка:
Измешајте го густинот и шеќерот и додадете 100 милилитри млеко, додека останатото ќе го оставите да зоврие. Кога ќе се соедини конзистентноста, додадете ги шеќерот и млекото во зовриеното млеко на шпоретот. Важно е да се меша додека смесата не се згусне, па тргнете ја од шпоретот.
Додека смесата е топла, искршете ја чоколадата на коцки, па додадете ја во филот и исто така мешајте додека не се растопи без да оставите грутки.
Покријте со проѕирна фолија и оставете целосно да се излади.
Загрејте ја рерната, а дотогаш ќе ги подготвите корите.
Одделете ги белките и жолчките, а потоа изматете ги белките до пенеста состојба, постепено додавајќи шеќер. Во друг сад изматете ги жолчките со маслото, па додајте го просеаното брашно и какаото. Оставете го миксерот и измешајте со лажица за да не „опадне“ смесата.
Плехот во кој ќе ги печете корите обложете го со хартија за печење и истурете ја смесата за корите. Печете околу 25 минути на 180 степени додека не се појави кора. Кога ќе бидат готови, оставете ги да се изладат и поделете ги на четири дела или колку што можете во зависност од големината на тавата.
Со миксер се матат путерот на собна температура и слатката павлака и се додава во изладениот фил, но постепено за убаво да се соедини. Кога се добро ќе се соедини, додадете го темниот крем и лешниците кои можете да ги исецкате, но не да ги измелете. Важно е да се почувствува нивниот вкус.
Додадете ја кората, па филот и така додека не останете без материјал. Декорирајте по желба.
На здравје!
Рецепт за најпопуларната роденденска торта во Југославија, која денес е заборавена