Посната пита со печурки е исклучително вкусна. Има многу варијации на вкус, во зависност од филот, а ние едногласно ја препорачуваме верзијата со печурки.
Состојки:
* пакување готови кори за пита
* 500 грама шампињони
* 2 мали прачки праз
* сол, бибер
* 1 дцл масло
* 4 дл кисела вода
* шолја 2 дл брашно
* 150 гр гриз
* прашок за пециво
Подготовка:
Празот ситно исечкајте го и убаво измијте ги печурките, исчистете ги и исечете ги на тенки кришки.
Во тава со малку масло продинстајте го празот, а кога ќе омекне додадете ги печурките и зачините. Се динста додека печурките не почнат да ја менуваат бојата.
Додадете чаша вода и динстајте додека течноста не испари. Сега шампињоните се готови и можете да ги оставите на страна да се изладат.
Изматете мешавина од кисела вода, масло, сол, гриз, прашок за пециво. Додадете го брашното по една лажица за да не се формираат грутчиња.
Наредете ја питата: Тавата подмачкајте ја со масло, па на дното ставете две кори, премачкајте со тенок слој фил од брашно, па додајте уште една кора – сега е време за филот со печурки. Повторете ја оваа низа додека не ви останат само две кори. Одозгора ставете ги тие две кори, свиткајте ги навнатре и покријте ги со остатокот од смесата со брашно и масло.
Се пече на 180 степени 30 минути.
На здравје!