Овој кремаст десерт без шеќер е идеален за оние кои сакаат да уживаат во чоколаден десерт без грижа на совеста.
Состојки:
* 200 г маскарпоне сирење или крем сирење
* 350 г грчки јогурт (или друг погуст јогурт)
* 2 лажици слатка павлака
* 3 до 5 лажици еритритол, ксилитол или стевиа (по вкус)
* 2 до 3 лажици какао во прав (може да се користи и сирово какао)
* 30 г чоколадо за готвење (крупно исечкано)
* капка рум (по желба)
Подготовка
Во сад, прво измешајте го сирењето и јогуртот, прво мешајќи со лажица, а потоа кратко блендирајте со миксер додека смесата не стане мазна.
Потоа додадете ја слатката павлака и повторно добро блендирајте. Откако состојките ќе се соединат, додадете го засладувачот по ваш избор и повторно блендирајте ја смесата.
Потоа додадете го какаото, прво нежно мешајќи го со лажица за да се распореди рамномерно, а потоа повторно блендирајте сè со миксер.
На крај, додадете малку рум и ситно сечкани чоколадни трошки и нежно измешајте сè. Префрлете ја добиената смеса во соодветен сад и ставете ја во замрзнувач да се стегне.
На здравје!