ЕКОНОМИЈА

Народна банка: Вкупните депозити бележат годишен раст од 5,2 проценти

Вкупните депозити во Република Северна Македонија бележат годишен раст од 5,2 проценти. Со изземање на податоците за „Еуростандард банка“ АД Скопје – во стечај, вкупните депозити бележат месечен и годишен раст од 0,5 и 6,9 отсто соодветно, соопшти Народната банка.

При раст на депозитите и на домаќинствата и на компаниите, поизразен е кај секторот „домаќинства“.

Вкупните кредити бележат годишен раст од 6,9 проценти, како резултат на кредитирањето кај двата сектора. Со изземање на податоците за „Еуростандард банка“ АД Скопје – во стечај, вкупните кредити бележат месечен и годишен раст од 0,3 и 8,8 отсто, соодветно, информираат од НБРСМ.

Поврзани вести

Бектеши: Оваа недела ќе биде објавен огласот за вградување плински уреди во возилата

Maja_Serafimova

Камчев и Панделески со своја фирма од Бугарија за 24 милиони евра си ја купуваат „Пелагонија енерџи“

Во првото тримесечје преку МојДДВ скенирани 22.670.713 фискални сметки

Влатко Зорба

СДСМ: Со нас земјоделството е на прав пат, зголемена откупната цена на тутунот

Никола Поповски

УЈП ја заокружи исплатата на ДДВ на физички лица за второто тримесечје од годинава

Како до успешен е-бизнис за жени претприемачи во организација на Министерството за финансии

Maja_Serafimova