Совршена комбинација од десерт и вашиот омилен пијалок.
Потребно е:
Подлога:
* 200 г бисквити
* 1 лажица горчливо какао
* 60 г растопен путер
* 50 мл силно кафе
Фил:
* 2 лажици инстант кафе
* 70 г шеќер
* 60 г пченкарен скроб
* 400 мл млеко
* 200 мл засладена павлака за шлаг
* 100 г темно чоколадо
Дресинг:
* 2 лажици шеќер
* 2 лажици инстант кафе
* 2 лажици вода
За посипување:
какао по вкус
Подготовка:
Издробете го бисквитот и измешајте го со какаото, растопениот путер и кафето за да добиете хомогена смеса. Истурете во калап обложен со хартија за печење и оставете го во фрижидер да се стврдне.
Загрејте го млекото со шеќер и инстант кафе, а потоа додадете го пченкарниот скроб измешан во малку ладно млеко. Добро измешајте додека филот не се згусне.
Потоа тргнете од оган и додадете ситно исечкано темно чоколадо додека не се растопи целосно. Оставете го филот малку да се олади.
Одделно, изматете ја слатката павлака за шлагот и внимателно измешајте ја во изладениот фил. Потоа намачкајте го филот врз основата од бисквити и оставете го во фрижидер неколку часа.
Загрејте го шеќерот, инстант кафето и водата и оставете да се олади.
Прелијте го подготвениот прелив врз тортата и наросете со какао.
На здравје!