СТАНДАРД life
Храна

Елка од тесто се јаде веднаш: Кујната нека стане вашето креативно катче во домот

За време на празниците треба да ја разгорите фантазијата и да си поиграте во кујната.

Ако имате мали деца дома, тогаш забавата е загарантирана. Направете нешто креативно и украсете ја вашата маса на интересен начин кој ќе им се допадне на сите, не само на најблиските.

Топлиот путер леб исполнет со моцарела во форма на новогодишна елка сигурно ќе ги освои вашите срца.

Покрај тоа што е вкусен, овој рецепт е и практичен за подготовка.

Состојки:

За тестото:

* 2 чаши брашно
* 2 лажици масло
* 1 мало парче квасец
* 200 мл топла вода
* малку сол

За преливот:

* 200 гр моцарела
* 1 јајце
* 3 лажици стопен путер
* 100 гр рендан пармезан
* 1 лажица сечкан магдонос
* 1 лажица сечкан рузмарин
* 1 лажица свеж босилек
* чешне лук
* лажица масло

Подготовка:

Загрејте ја рерната.

Плехот во кој ќе ја печете елката покријте го со хартија за печење.

Месете го тестото за пица со преливање на квасецот со топла вода и оставете го да се активира околу 10 минути. После тоа се прелива брашно, сол и масло и се замесува тесто. Во однос на големината на плехот што планирате да го користите, земете онолку тестенини и наполнете ги со парчиња моцарела. Формирајте ги топчињата и наредете ги да направат форма на елка. Оставете ги тестенините слободно да се допираат.

Во сад измешајте ги јајцето и малку вода, па изматете и лесно премачкајте го секое топче. Печете до 18 минути или додека не порумени.

Додека се пече елката растопете го путерот на собна температура и додадете го ситно сечканиот лук и сите зачини со пармезан и лажица масло.

Испечената елка премачкајте ја со овој прелив и оставете го тестото да го впие. Додека е уште топло, можете да посипете пармезан и да послужите со сос од песто или друг сос.

На здравје!

Најдобар рецепт за тесто за пица!

Поврзани вести

Брза ронлива торта од сливи

Urednik

Тестенини со туна: Саканата класика со пресврт, што го носи до нови граници

Urednik

Рецепт за пилешка чорба

Urednik