СТАНДАРД life
Храна

Најдобар рецепт за тесто за пица!

Наместо да купувате тесто за пица во самопослуга, можете да направите домашно тесто за пица дома и ќе има фантастичен вкус.

Еве едноставен рецепт за тесто за пица:

За тестото:

* 2 ½ чаши (околу 300 грама) брашно
* 1 лажица сув квасец
* 1 лажица шеќер
* 1 лажица сол
* 1 лажица маслиново масло
* 1 чаша топла вода (околу 240 ml)

Инструкции:

Во помал сад измешајте топла вода, сувиот квасец и шеќерот. Оставете го да отстои 5-10 минути додека не се формира пена на површината. Тоа значи дека квасецот е активен и подготвен за употреба.

Подготовка на тестото:

Во поголем сад измешајте ги брашното и солта. Додадете го активираниот квасец и маслиновото масло. Почнете да ги мешате состојките со лажица додека не се формира груткаста маса.

Тестото префрлете го на чиста, лесно набрашнета работна површина. Месете го тестото 8-10 минути додека не стане мазно и еластично. Додадете повеќе брашно по потреба ако тестото е премногу лепливо.

Тестото вратете го во садот, премачкајте го со малку маслиново масло и покријте го со крпа или фолија. Оставете го да отстои на топло место околу 1 час или додека не се удвои во големина.

Обликување на пица

Плех за пица или тавче за пица премачкајте со маслиново масло и посипете со брашно. Тестото префрлете го во плехот и со раце развлечете го во форма на пица по желба.

Покријте го плехот со тестото со крпа и оставете го да одмори уште 15-20 минути.

Печење

Во меѓувреме загрејте ја рерната на 220°C. По второто нараснување, на тестото додајте го омилениот сос, кашкавалот и други роизводи по избор.

Печете ја пицата во загреана рерна 12-15 минути или додека кората не порумени и кашкавалот се растопи и добие убава златно-кафеава боја.

Извадете ја пицата од рерна и оставете ја малку да се излади пред да ја исечете.

Уживајте во домашната пица!

Поврзани вести

Здрава чорба која го зајакнува имунитетот! Идеална во борбата против настинки

Urednik

Започна сезоната на храната која се нарекува лек за „сто болести“

Radmila Tasevska

Рецепт за прекрасни рум колачиња

Urednik