СТАНДАРД life
Храна

Пита со тиква – највкусното есенско уживање

Веројатно нема поедноставен и повкусен десерт од пита со тиква. И буквално секој може да го направи тоа. Не може да згреши.

За класичниот рецепт потребни ви се само три состојки: кора за пита, рендана тиква и шеќер.

Но еве малку „посложен“ рецепт кој може да го пробате:

Состојки:

* 1 пакување кори за пита
* 500 гр тиква
* 2 јајца
* 2 лажици гриз
* 5 лажици шеќер
* 1 лажичка цимет
* 1 лажица шеќер во прав + 1 кесичка ванилин шеќер
* малку масло

Подготовка:

Изрендајте ја тиквата, па измешајте ја со гризот и шеќерот. Оставете да отстои половина час.

Додадете јајца и цимет. Добро измешајте.

Земете една кора и попрскајте ја со масло. Одозгора ставете ја втората кора и ренданата тиква. Потоа расукајте ја како и секоја друга пита и ставете ја во подмачкана тава. Ова го повторувате додека не ги потрошите сите кори.

Питата премачкајте ја со масло и печете ја во рерна загреана на 180 степени додека не порумени.

Извадете ја питата и веднаш посипете ја прво со ванилин шеќер, па со шеќер и шеќер во прав. Оставете да се излади.

На здравје!

Карамел пита со јаболка

Поврзани вести

Идеја за посен ручек: Ослиќ во медитерански стил

Urednik

Рецепт леб што треба да го јадат жените во педесеттите години

Urednik

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ Крофни со сланина кои ќе го натераат секое куче среќно да мавта со опашот

Urednik