СТАНДАРД life
Фото: Јутјуб/Принтскрин
Храна

Рецепт за малиџано: Подготовката трае еден час, а вкусот е неверојатен

Ќе се согласите дека секоја прослава, особено во зима, е незамислива без ајвар. Има впечатлива црвена боја и препознатлив вкус, а најчесто се користи како салата со разни видови јадења, од печено месо до чорби. Оние кои го сакаат едноставно го премачкуваат на парче леб и уживаат.

Главната состојка на ајварот е црвената пиперка, која му ја дава препознатливата боја и арома. Покрај овој деликатес, домаќинките подготвуваат и пинџур, љутеница, но многумина тврдат дека ајварот е сè уште ненадминлив. Покрај црвениот, сè почесто се подготвува и бел ајвар (малиџано) – а еве еден рецепт за да го подготвите и вие.

Иако црвениот ајвар е далеку попознат и традиционално се служи на трпезата секоја зима, белиот ајвар станува сè попопуларен.

Домаќинките полудеа по рецептот за овој деликатес, кој има неверојатен вкус. Се користи и пиперка, но наместо црвена, се користи жолта, поради што ајварот има светла боја.

Состојки:

– 4 кг жолти месести пиперки
– 5 кг модар патлиџан
– 1 л масло
– 1,5 дл оцет
– 150 гр сенф
– 2 лажици шеќер
– 100 г сол

Подготовка:

Добро измијте ги модрите патлиџани и пиперките, исушете ги, а потоа печете ги на скара или во рерна.

Печените пиперки и модри патлиџани оставете ги во покриен сад да се изладат, за полесно да се чистат. Излупете ги пиперките и отстранете ги семките, а потоа ставете ги во цедалка за добро да се исцедат. Излупете го модриот патлиџан. Исцедените пиперки и модриот патлиџан сомелете ги во машина за мелница за месо.

Ајварот традиционално се прави на есен, за време на сезоната на пиперки, и се консумира преку целата година. Се подготвува рачно и од лути и од слатки пиперки, по можност на шпорет на дрва.

Ајварот се нарекува и македонски кавијар, бидејќи името на овој деликатес доаѓа од турскиот збор хавиџар, што значи икра од риба.

На здравје!

Поврзани вести

Направете здрав џем од јагоди: Потребни ви се само 2 состојки

Urednik

🎥Совршена домашна „Нутела“

Urednik

Торта што ќе ве израдува! Мириса на лето и сладолед, а идеална е и за празниците

Urednik