15.8 C
Скопје
19 септември, 2025
СТАНДАРД life
Фото: Јутјуб/Принтскрин
Храна

Рецепт за малиџано: Подготовката трае еден час, а вкусот е неверојатен

Ќе се согласите дека секоја прослава, особено во зима, е незамислива без ајвар. Има впечатлива црвена боја и препознатлив вкус, а најчесто се користи како салата со разни видови јадења, од печено месо до чорби. Оние кои го сакаат едноставно го премачкуваат на парче леб и уживаат.

Главната состојка на ајварот е црвената пиперка, која му ја дава препознатливата боја и арома. Покрај овој деликатес, домаќинките подготвуваат и пинџур, љутеница, но многумина тврдат дека ајварот е сè уште ненадминлив. Покрај црвениот, сè почесто се подготвува и бел ајвар (малиџано) – а еве еден рецепт за да го подготвите и вие.

Иако црвениот ајвар е далеку попознат и традиционално се служи на трпезата секоја зима, белиот ајвар станува сè попопуларен.

Домаќинките полудеа по рецептот за овој деликатес, кој има неверојатен вкус. Се користи и пиперка, но наместо црвена, се користи жолта, поради што ајварот има светла боја.

Состојки:

– 4 кг жолти месести пиперки
– 5 кг модар патлиџан
– 1 л масло
– 1,5 дл оцет
– 150 гр сенф
– 2 лажици шеќер
– 100 г сол

Подготовка:

Добро измијте ги модрите патлиџани и пиперките, исушете ги, а потоа печете ги на скара или во рерна.

Печените пиперки и модри патлиџани оставете ги во покриен сад да се изладат, за полесно да се чистат. Излупете ги пиперките и отстранете ги семките, а потоа ставете ги во цедалка за добро да се исцедат. Излупете го модриот патлиџан. Исцедените пиперки и модриот патлиџан сомелете ги во машина за мелница за месо.

Ајварот традиционално се прави на есен, за време на сезоната на пиперки, и се консумира преку целата година. Се подготвува рачно и од лути и од слатки пиперки, по можност на шпорет на дрва.

Ајварот се нарекува и македонски кавијар, бидејќи името на овој деликатес доаѓа од турскиот збор хавиџар, што значи икра од риба.

На здравје!

Поврзани вести

Домашни варени ѓевречиња

Radmila Tasevska

Здрава чорба која го зајакнува имунитетот! Идеална во борбата против настинки

Urednik

Сочен колач со прелив од портокал

Radmila Tasevska