20.8 C
Скопје
16 септември, 2024
СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за најсочните канелони

Канелоните се посебен вид тестенини што сите ги сакаат. Можете да ги наполните со што сакате и тоа е посебниот шарм.

Канелоните на начин на кои ви ги презентираме се особено кремасти бидејќи мешавината од спанаќ и крем сирење им дава посебна сочност!

Ќе уживате во секој залак од ова јадење!

Состојки:

* 12 канелони
* 3 чешниња лук
* 400 гр бебешки спанаќ
* 3 чаши свежи листови босилек
* 500 гр крем сирење
* 60 гр пармезан сирење
* 2 јајца
* морско оревче (рендано)
* 1 лимон (само кора)
* 100 гр моцарела сирење

За сосот од домати:

* 350 гр пелат
* 1 чешне лук
* 1 лажица суво оригано
* 2 лажици маслиново масло

Подготовка:

На маслиново масло кратко пропржете го мелениот лук. Додадете го измиениот и исчистен спанаќ, а кога ќе биде готов, исечкајте го. Измешајте го со сечканите листови босилек, па додадете крем сирење, јајца, морско оревче и рендана кора од лимон. Зачинете со сол и бибер.

Потоа во тавата истурете го пелатот, ориганото, солта, биберот и сечканиот лук, па додадете 2 лажици маслиново масло. Гответе и мешајте додека состојките не се соединат.

Намачкајте ја тавата со сосот од домати, па наредете ги канелоните полнети со крем сирење и спанаќ. Оставете мала празнина помеѓу секоја од нив. Прелијте го со преостанатиот доматен сос и изрендајте моцарела или друго тврдо сирење.

Потоа посипете со пармезан и покријте со фолија. Се пече на 200°C околу 20 минути.

После тоа, отстранете ја фолијата и вратете уште малку да зарумени.

Извадете ги од рерна и оставете ги да се изладат 10-15 минути пред да ги послужите.

На здравје!

Поврзани вести

Рецепт за ПАЛАЧИНКИ на славен ФРАНЦУСКИ ГОТВАЧ кој мора да го пробате

Urednik

Кои 6 грешки ги правите додека подготвувате ајвар?

Radmila Tasevska

Најдобар рецепт за тесто за пица!

Urednik