СТАНДАРД life
Храна

ГАБОН ТОРТА: Полна со чоколадо, лешници, а кората е мека како сон – ЧИСТО УЖИВАЊЕ

За празниците доволно е да имате една торта, но треба да вреди.

Полна со чоколадо и лешник, габон тортата е се што ви треба за да уживате:

Состојки за филот:

* 15 жолчки
* 150 грама шеќер
* 300 гр чоколадо
* 200 грама путер
* 250 мл слатка павлака

За корите:
се печат вкупно 3 кори, а за една кора ви треба:

* 5 белки
* 50 грама шеќер
* 1 лажица фил од жолчка
* 100гр крупно мелени печени лешници

Подготовка:

Најпрво филот се подготвува така што се матат жолчките и шеќерот на пареа, се додава чоколадото, а потоа путерот.

Изматете ја слатката павлака, па додадете го овој фил и оставете да се излади.

Корите можете да ги испечете поединечно или заедно, како ви е полесно.

Изматете ги белките и шеќерот, па додајте го филот со жолчка и крупно исечканите лешници.

Печете ги корите на 180 Целзиусови околу 15 минути, во зависност од јачината на вашата рерна.

Наполнете и декорирајте по желба.

На здравје!

Торта што ќе ве израдува! Мириса на лето и сладолед, а идеална е и за празниците

Поврзани вести

Три чекори до најздравиот оброк во светот: Наједноставниот рецепт за медитеранска исхрана

Radmila Tasevska

Рецепт за тирамису од костен: Вистински есенски деликатес

Urednik

Јаболки во наметка: Стар рецепт што мора да го пробате!

Radmila Tasevska