СТАНДАРД life
Храна

Германски палачинки: Пробајте десерт кој не бара многу труд, а се топи во уста

Германските палачинки се вкусен, лесен рецепт за појадок или вечера кој сите го сакаат, особено децата, бидејќи уште повеќе раснат додека се печат во рерна. Тие се нарекуваат и холандски бебешки палачинки, а изгледаат како огромен британски пудинг од Јоркшир.

Рецептот е доста практичен, што го прави попристапен за поширок круг на луѓе. Германските палачинки се рамни и меки во средината со високи, крцкави рабови. За нив не ви се потребни посебни состојки.

Подгответе неколку јајца, млеко, брашно и путер и подготвени сте. Наполнете ги со свежо овошје или вашиот омилен прелив, нема да зажалите!

Што се германски палачинки?

Германските палачинки имаат многу различни имиња: германски палачинки, Бизмарк, холандско тесто или холандски бебешки палачинки.

Во основа, тоа е огромна, воздушна палачинка направена од јајца, млеко, брашно и путер и печена во рерна за да не мора да користите тава.

Германски палачинки наспроти обични палачинки

Иако се користат истите состојки, разликата помеѓу германските палачинки и обичните палачинки е во начинот на подготовка. Додека обичните палачинки се пржат во тава и се вртат, германските палачинки се печат во рерна без да се вртат.

Како да подготвите германски палачинки?

Загрејте ја рерната на 200° и ставете го плехот за печење околу една минута пред да го истурите тестото.

Подгответе го тестото: изматете ги јајцата со прстофат сол и млеко. Потоа додадете го брашното и добро изматете да нема грутчиња во тестото.

На загреаниот плех ставете го путерот и премачкајте го додека не се растопи целосно. Погрижете се да ставите доволно путер за да не се залепи палачинката. Одозгора внимателно истурете го тестото за палачинки.

Печете 10 минути, а потоа намалете ја температурата на 180° и печете уште 15 минути. Во послаби рерни или на пониски температури ќе добијат кафена боја дури по 40 минути. Палачинката ќе почне да се дува поради ослободување на пареа. Откако ќе ја извадите од рерна, ќе се издиши.

Кога палачинката малку ќе се олади, можете да ја извадите. Послужете ја посипана со шеќер во прав со малку свежи бобинки.

Совети

Германските палачинки најчесто се прават во тепсија. Ако немате, можете да користите кој било сад од рерна со дебело дно.

Јајцата се она што ја дава оваа палачинка карактеристична полнота. Затоа, не користете замени за јајца или само белки.

Како да складирате и подгревате холандски палачинки за бебиња

Иако е најдобро да се јадат веднаш, германските палачинки може да се чуваат во фрижидер до три дена. Оставете целосно да се излади и чувајте во херметички затворен сад.

Овие палачинки може да се замрзнат. Оставете целосно да се излади, а потоа завиткајте во најлонска фолија и замрзнете до три месеци, пишува Cookist.

Поврзани вести

Рецепт на денот: Коцки цимет

Radmila Tasevska

Предлог за ручек кој е фантастично гурманско јадење

Radmila Tasevska

Извалкајте и уживајте: Меки ребра во маринада од мед

Radmila Tasevska