СТАНДАРД life
Храна

Рецепт на денот: Пудинг од тиква

Ако сте љубител на тиква, ванила и зачини за джинджифилово, сигурно ќе уживате во ова задоволство.

Состојки:

– 1 литар млеко

– 200 гр шеќер

– густин од 100 g

– 2 кесички ванилин шеќер

– зачин цимет или зачин за медењаци по вкус

– 600 гр пире од тиква*

Декорација:

– 1 кесичка шлаг

– 150 мл ладно млеко

– 2-3 лажици пире од тиква

– мелен цимет

Подготовка:

Растворете го густинот во 2 дл млеко. Остатокот од млекото истурете го во тенџере, додадете шеќер и почекајте да зоврие. Истурете ја изматената смеса и варете на пониска температура околу пет минути со непрекинато мешање.

Додадете ванилин шеќер, зачин цимет, зачин за медењаци и пире од тиква. Измешајте и истурете во чаши или чинии.

Се лади на собна температура, па во фрижидер. Украсете со пире од тиква, шлаг и цимет.

Пире од тиква – подготовка:

Пире од тиква ќе направите така што 600 гр исчистена тиква ќе исечете на ситни парчиња, ќе ги ставите во тенџере, ќе полиете малку вода (1дл) и ќе готвите на средна или ниска температура околу 15 минути, односно додека не омекне тиквата и водата испарува.

Ако остане малку вода, исцедете ја, па сварената тиква испасирајте ја со рачен миксер, пишува Кристина Гашпер, авторка на блогот Domaćica za vas.

Можете да направите повеќе пире за декорација, наздравје!

Поврзани вести

Лутеница која потсетува на детството – пробајте го рецептот!

Urednik

Колач со праски идеален за летни денови

Urednik

Рецепт за ПАЛАЧИНКИ на славен ФРАНЦУСКИ ГОТВАЧ кој мора да го пробате

Urednik