Тиквичките се разновиден зеленчук кој совршено ги надополнува разните јадења.
Со задоволство ги јадеме во комбинација со зеленчук, кашкавал, месо, овошје. Од едноставен прилог до пита, тие можат да се вклучат во солен појадок, ужина на плажа или брз летен ручек.
Ако барате едноставно и брзо јадење кое ќе ги задоволи сите вкусови, питата од тиквички е идеално решение.
Состојки:
* 1 ролна лиснато или тесто за печење
* 1 тиквичка
* 200 г рикота
* 50 г рендан пармезан
* 1 јајце
* сол
* бибер
* маслиново масло
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190 °C. Развлечете го тестото и ставете го во калап за пита (дијаметар 24 x 26 см), премачкајте го со масло или обложете го со хартија за печење.
Измијте ги тиквичките и исечете ги на тенки прстени. Во сад измешајте ја рикота, јајцето, ренданиот пармезан, прстофат сол и бибер.
Рамномерно распоредете ја тиквата одозгора во кругови или слоеви. Прелијте со малку маслиново масло. Печете 25-30 минути додека површината не добие златна боја.
Користете чепкалка за заби за да проверите дали е печена. Оставете ја питата околу 10 минути пред да ја исечете и сервирате.
Одлична е топла или ладна, а совршено оди со јогурт.
На здравје!