СТАНДАРД life
Храна

Старински рецепт за совршени тулумби

Овој деликатес, кој потекнува од Турција, стана незаменлив дел и од домашните трпези. Тајната на добро подготвените тулумби е тоа што тестото е крцкаво однадвор, а меко одвнатре.

Според овој древен рецепт, ќе добиете совршено подготвени тулумби, а во подготовката ќе успеат дури и почетниците во кујната.

Состојки:

За тестото:

* 4 поголеми јајца
* 400 мл вода
* 100 мл масло
* 250 гр брашно
* 2 лажички шеќер
* прстофат сол
* 1 л масло за пржење

За сирупот:

* 1 кг шеќер
* 600 мл вода
* парчиња од половина лимон

Напомена: Сирупот треба да се направи ден претходно и да се остави преку ноќ убаво да се излади. Ова е многу важен чекор.

Подготовка:

Истурете вода во длабок сад, додадете масло, шеќер и сол. Кога ќе зоврие, тргнете го од шпорет и додадете го брашното. Мешајте додека не се формира цврста смеса. Оставете го тестото да се излади околу 15 минути.

Додека тестото се лади, изматете ги јајцата додека не се запенат. Потоа додадете ги во тестото и соединете ги со миксер. Кога се чувствувате како да имате меко, свилено тесто, готово е. Наполнете шприц со тоа тесто.

Во длабока тава истурете литар масло. Топчињата притиснете ги во ладно масло долги десетина сантиметри. Внимавајте да не ги зближите премногу бидејќи ќе пораснат. Повремено вртете ги и оставете ги да се пржат додека не поруменат. Извадете ги со лажица и ставете ги во сирупот (агда).

Исклучете го шпоретот и оставете маслото да се излади најмалку десет минути. Потоа исцедете нова тура тулумби.

Кога ќе заврши вториот круг, првиот извадете го во плех, а вториот во агда. Повторете додека има тесто.

Кога сите топчиња се готови, прелијте ги со преостанатиот сируп и покријте ги со фолија. Оставете ги во фрижидер да се изладат.

Од оваа количина можете да добиете околу 40 тулумби.

На здравје!

Поврзани вести

Вегански рецепт: Tорта со малини и лимета

Urednik

Салата со мисирка и јаворов сируп

Urednik

Торта со морков и сирење

Urednik