СТАНДАРД life
Храна

Толку фини њоки: Остатоци од печени компири претворени во јадење што дури и Италијанците би го одобриле

Остатокот од печени компири е лесен за употреба за правење вкусни и лесни њоки, а воедно заштедува време на подготовка. Печените компири од вчерашниот ручек може да се користат за правење њоки, што ви овозможува да избегнете неколку чекори што вообичаено се потребни при правење њоки од свежи компири.

Овој рецепт е идеален за користење на остатоците од печени компири, а ако сакате да направите њоки од свежи компири, можете да ги испечете компирите порано во текот на неделата и да зачувате еден за овој рецепт.

Њоките може да се замрзнат и – најдобро е рамномерно да се распоредат на чинија и да се замрзнат, а потоа да се префрлат во затворена кеса. Складирани на овој начин, можат да траат до три месеци.

Се препорачува да се користи интегрално брашно од спелта за рецептот, поради неговиот придонес кон вкусот и хранливиот состав, а наместо жолчка од јајце за врзување на тестото, се додава прстофат прашок за пециво, што го прави тестото полесно и повоздушесто.

На овој начин, остатоците од печени компири лесно се трансформираат во вкусна, лесна и вистинска летна гозба што дури и Италијанците би ја одобриле.

Состојки за њоки од печен компир:

* 1 среден печен компир
* 50-60 грама интегрално брашно, плус дополнително за посипување
* ½ лажичка прашок за пециво
* Сол и црн пипер по вкус

За сос:

* Сок од ½ лимон, плус рендана кора ако лимонот е органски и нелупен
* 2 лажици екстра девствено маслиново масло
* 2 големи гранчиња нане
* 150 грама грав
* 100 грама фета сирење, издробено

Подготовка:

Ставете ги остатоците од печени компири во сад, додадете го брашното и прашокот за пециво, потоа измешајте и месете го тестото во топка; ако тестото е малку лепливо, додадете уште малку брашно. Поделете го на 16 приближно еднакви делови, потоа обликувајте го секој дел во форма на рагби топка со рацете и наредете го во еден слој на набрашнет плех. Сварете ги њоките со пржење во малку масло додека не поруменат од сите страни, или со потопување во врела солена вода околу 60 секунди, или додека не испливаат на површината. Извадете ги, исцедете ги и послужете ги со вашиот омилен дресинг.

Во ова време од годината, њоките често се служат со грав, фета сирење и нане. Во мал сад, измешајте го сокот од лимон (и ренданата кора ако лимонот е органски и нелупен) со маслиновото масло. Отстранете ги листовите од нане од гранчињата и ситно исечкајте ги стеблата, потоа додадете ги во садот со дресингот и добро зачинете.

Гравчињата ставете ги во врела, солена вода пет минути, потоа извадете ги и исцедете ги. Во меѓувреме, гответе ги њоките по ваш избор – со пржење во малку масло додека не поруменат, или со готвење во врела солена вода околу 60 секунди додека не испливаат на површината, потоа извадете ги и исцедете ги. Додадете ги гравчињата и дресингот, наросете со издробени листови од фета сирење и нане и послужете.

На здравје!

Поврзани вести

Пилешки гради со песто, домати и фино свежо сирење

Urednik

Грчки компири: трик-рецепт за печено совршенство со лимон и лук

Urednik

10 неодоливи коктели кои се направени од само две состојки

Urednik