Стандард
КОМПАНИИ

Бонтон за видео конференција од дома

Без разлика на тоа дали веќе долго време работите од дома или поради пандемијата се прилагодувате на таквиот начин на работа, во еден момент сигурно ќе се појави потреба да организирате видео состанок со колегите. Иако можеби знаете како да воспоставите врска и да го одржите состанокот, сепак добро е да ги почитувате овие бонтон правила кога се работи за онлајн видео врска во домашни услови, пишува Digital Trends.

Дали е добра интернет врската?

Повремените разговори со блиски и пријатели преку Skype не се доволна пракса за активно користење на видео повици за потребите на бизнисот. Затоа, пред да ја почнете конференцијата, проверете дали ви е стабилен интернетот. Постојат апликации коишто имаат можност да направат тестирање, а истото важи и за поголемиот дел од апликациите преку кои се организираат виртуелните состаноци. Колку е постабилен интернетот, толку и видео врската ќе биде подобра. Ако имате проблеми со интернетот, тогаш подобро би било да воспоставите само аудио врска.

Проверете го хардверот

Ако имате лаптоп, тогаш најверојатно имате вградена камера. Но, треба да проверите дали работи. И за тоа постојат апликации што може да тестираат дали камерата функционира. Ако користите статичен компјутер, тогаш користете го вашиот мобилен телефон за да може да воспоставите видео врска.

Сокријте ја позадината

Бидете внимателни и на тоа што се наоѓа зад вас, во моментот кога ќе треба да ја воспоставите видео врската. Ако е само чист ѕид, тоа би било идеално, но ако има некој непосакуван детаљ, тогаш мора да го сокриете. Апликации како Skype и Microsoft Teams им овозможуваат на корисниците да ја замаглат позадината и фокусот да биде ставен на лицето пред камера. Апликацијата Zoom, пак, дава можност за избор на некоја виртуелна позадина којашто е идеална ако зад вас има неред.

Целиот материјал на следниот линк!

Поврзани вести

Бесплатно осигурување, престој во хотел, ефтини билети: Што ставаат „на маса“ авиокомпаниите во 2021 година?

Влатко Зорба

PwC: Жените повеќе губеле работата од мажите во 2020 година

Влатко Зорба

„Амазон“ отвара 3.000 нови работни места во Италија

Влатко Зорба