Таг : литература

МАКЕДОНИЈА

Институт за македонска литература: Со ставот на БАН се негира македонскиот национален идентитет

Ивана Рамаданова
Институтот за македонска литература најостро реагира по повод ставот на Бугарската академија на науките (БАН) дека македонскиот јазик „не постои“, т.е. дека е „писмено-регионална норма...
МАГАЗИН СВЕТ

Доделени Нобеловите награди за литература и за 2018 и 2019

user2
Оваа година Шведската академија додели две Нобелови награди за литература и тоа за 2018, која ѝ припадна на Олга Токачук и за 2019, која ја...