Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Новиот алгоритам на Google го намали сообраќајот кон пиратски страници

Интернет-страницата TorrentFreak известува дека сообраќајот на пиратските страници е значително намален во текот на изминатата година. Слична анализа покажува дека бројот на посети на овие страници од пребарувачите е намален за околу една третина. Причината за овој пад се претходно ажурираните алгоритми на Google.

Интернет гигантот активно го намалува рејтингот на страниците, каде има најмногу поплаки и најмногу барања за отстранување од резултатите. Ова се должи на негативното влијание на популарноста на пиратските страници во 2020 година.

Компанијата за следење на piraterija, MUSO обезбеди детални информации за сообраќајот на пиратските страници од гледна точка на пребарувачите. Овие податоци покажуваат дека бројот на такви посети е значително намален.

Посетите на јавно достапните торент страници за периодот од декември 2019 година до ноември 2020 година, без датум е намалена за околу 10%. Во текот на изминатите две или три години, падот на сообраќајот на пиратските страници беше скоро ист. Податоците покажуваат привремен врв на посетите во март и април, кога започна пандемијата со новиот коронавирус.

Од месец декември 2019 година до ноември 2020 година, сообраќајот од пребарувачите се намалил за околу една третина. Трендот на опаѓање започнува во јануари, проследен со втор пад во мај.

Овие падови во сообраќајот не се случајни и одговараат на првите две главни ажурирања на алгоритмите, за кои Google објави на 13 јануари и 4 мај лани.

Поврзани вести

OnePlus ќе ги надогради до Oxygen OS 10 сите модели, кои излегоа по OnePlus 5

msp-admin

OnePlus патентира ново решение за селфи камера за смартфони (ФОТО)

Влатко Зорба

Apple ќе ги прави идните iPhone-и целосно од рециклиран материјал

msp-admin