Исхраната не влијае само на телесната тежина – она што го јадеме во текот на денот има големо влијание врз нашето ниво на енергија, концентрација и расположение. Според д-р Даниел Амен, психијатар и експерт за здравје на мозокот, голем број популарни намирници се штетни за здравјето на цревата и мозокот. Во неодамнешно видео, тој истакна дека врската помеѓу дигестивниот систем и мозокот е клучна за менталната стабилност, а шеќерот, вели тој, е оној што најмногу ја нарушува таа рамнотежа.
„Ова се најлошите намирници со кои можете да го започнете денот“, предупредува д-р Амен, осврнувајќи се на производи полни со шеќер и адитиви, како што се крофни, шеќерни житарки и печива. Иако тие можат да дејствуваат како брз извор на енергија, всушност тие предизвикуваат нагло зголемување на шеќерот во крвта, проследено со пад што го остава мозокот во состојба на замор, невнимание и раздразливост. „Дури и кога јадете нешто што го зголемува шеќерот во крвта, панкреасот го препознава тоа, а 45 минути подоцна веќе не можете јасно да размислувате“, објаснува докторот.
Тој особено предупредува на комбинацијата од шеќерна храна и кофеин, кој може да биде краткорочен стимуланс, но може да го исцрпи мозокот на долг рок. Ваквите оброци може да изгледаат практични, но тие ги нарушуваат менталните процеси до средината на утрото.
„Размислете што им правиме на децата речиси секој ден – им даваме нешто брзо, како шеќер, житарки и сок, и нивниот шеќер во крвта се зголемува. Тие одат на училиште и не можат да размислуваат и да се фокусираат“, вели д-р Амен.
Наместо тоа, се препорачува да се изберат оброци богати со протеини кои обезбедуваат постојана енергија и ја поддржуваат функцијата на мозокот. „Зошто само да не им се дадат јајца?“ предлага д-р Амен.
Овој пристап може значително да ги намали флуктуациите на нивото на шеќер во крвта и да им помогне на телото и умот да функционираат на избалансиран начин во текот на денот.