Кога станува збор за губење на тежината, доследноста е клучна, како и подготовката и планирањето на оброците. Дури и времето кога појадуваме, ручаме и вечераме има своја улога.
„Важно е што јадеме за ручек, но треба да се земат предвид и метаболизмот и деноноќниот ритам“, вели др. Река Б. Кумар за „Парада“.
Со оглед на тоа, др. Кумар вели дека е најдобро да се јаде ручек помеѓу 10 и 14 часот, или четири до пет часа по појадокот, кога нивото на шеќер во крвта е стабилно. Со други зборови, ако појадувате околу 20 часот, треба да го испланирате ручекот околу 12 или 13 часот.
Една неодамнешна студија на Northwestern Medicine ја поддржува оваа методологија, наведувајќи дека времето за вечера треба да го следи истиот распоред како и вашите претходни оброци, осигурувајќи се дека нема повеќе од четири до пет часа помеѓу ручекот и вечерата.
„Ако ви треба ужина за да ве засити до следниот оброк, контролирајте ја големината на порцијата за да избегнете прејадување. И обидете се да јадете нешто со протеини како половина шолја урда со боровинки или рака бадеми со малку масно сирење“, советува докторката.