Нерафинираните цени на шеќерот се искачија на највисоко ниво во изминативе четири години во услови на сигнали за краткотрајни прекини во снабдувањето и високи цени на енергијата што може да ја ограничи побарувачката за етанол базиран на трска, според „Блумберг“.
Фјучерсите во Њујорк се искачија на највисоките нивоа од април 2017 година. Покрај тоа, шеќерот е на пат да забележи десетти месец по ред раст на цените, најдолгиот период на раст од 1961 година.
Зголемувањето на цените доаѓа дури и во однос на прогнозите за суфицит на пазарот во сезоната 2021-2022, што обично започнува во април во Бразил. Дел од причината е дека зголемувањето на цените на нафтата во светски рамки и зголемувањето на трошоците за бензин во најголемиот извозник на шеќер во Бразил ги поддржуваат изгледите за побарувачка за етанол базиран на трска во оваа јужноамериканска земја. Падот на производството во Тајланд и Европската унија исто така ги поддржува цените оваа сезона.
„Се чини дека цената на шеќерот е обликувана од „совршената бура“, рече Бруно Лима од StoneX Group.
Нерафинираниот шеќер за испорака во мај порасна за 1,8 проценти, затворајќи ја сесијата во петокот на 16,89 центи на Њујоршката берза. За неделава зголемувањето е за 8% – најмногу од јули.
Фјучерсите со испорака во март истекуваат следната недела и трговците имаат тенденција да ги прилагодуваат своите позиции пред да истечат. Повисоката премија во март во споредба со договорите за набавка во мај покажува краткорочни проблеми со снабдувањето. Во исто време, Бразил наскоро ќе започне со берба, а Индија има големи извозни резерви и земјоделските култури на Северната хемисфера ќе започнат да се берат во наредните месеци.
Според Бруно Лима, високите цени на шеќерот може да траат уште неколку дена, а падот на цените мора да се случи порано или подоцна.