Леб кој е толку мек и вкусен, што ќе го јадете без никакви додатоци.
Лесно се прави и е одличен за појадок или вечера, послужен со салата од сирење и домати. Исто така може да го комбинирате со вашите омилени прилози и уживајте во домашен турски леб.
ТУРСКИ ЛЕБ – состојки:
500 гр брашно;
150 ml топло млеко;
150 ml топла вода;
1 лажичка сол;
2 лажици сув квасец;
3 супени лажици маслиново масло;
Сецкан магдонос,
Чили снегулки.
ТУРСКИ ЛЕБ – подготовка:
- Измешајте брашно со сол и квасец. Додадете топла вода и млеко и месете додека тестото не ја впие целата течност.
- Додадете маслиново масло и месете додека не се формира мазно тесто (околу 10 минути). Тестото обликувајте го во топка, покријте го со растително масло и оставете го на топло место 1 час или додека не се удвои во големина.
3) Кога тестото ќе нарасне, исечете го на 6 парчиња и секое парче расукајте го во топка.
4) Расукајте го тестото во погача и ставете го во тавче со масло, загреано на умерен оган. Пржете 5-6 минути (2,5-3 минути од секоја страна). При пржење, треба да се создаде воздушен џеб во секој леб.
5) Додека е уште топол, премачкајте го со четка со масло, па одозгора со магдонос и чили снегулки.