СТАНДАРД life
Храна

Киш со праз: Вкусно зимско јадење

Доколку сте љубители на праз, ви предлагаме да го пробате совршеното јадење за овие студени денови – киш од праз.

Вкусно јадење кое брзо ве заситува и не е скапо.

Состојки:

* 3 големи прачки праз, само белиот и светлозелениот дел
* 2 лажици масло
* 1 чешне лук
* 2 жолчки
* 1 цело јајце
* 1 пакување лиснато тесто
* ¾ чаша млеко
* 100 гр рендано полномасно сирење
* сол и бибер по вкус

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Со сукало развлечете го лиснатото тесто до дебелина од 4 мм. Ставете го во огноотпорен сад или тавче намачкан со путер и избоцкајте го со вилушка. Тестото треба да ги покрие и страните.

Празот убаво измијте го и исцедете го, па исечете го на прстени.

Загрејте го маслото на средна температура и додадете го празот и малку сол. Пржете додека не омекне, повремено мешајќи.

Додадете ситно сечкан лук и пржете половина минута. Извадете од шпоретот.

Во средна чинија изматете ги жолчката и јајцето. Лиснатото тесто лесно премачкајте го со изматените јајца. Ставете во загреана рерна 10 минути, а потоа извадете ја.

Додадете сол (околу ½ лажичка), бибер и млеко во јајцата и изматете.

Над лиснатото тесто премачкајте го празот во рамномерен слој. Посипете сирење одозгора во рамномерен слој.

Прелијте ги со изматените јајца и млекото.

Ставете во рерна и печете 30 минути или додека не порумени. Оставете да се излади петнаесетина минути пред послужување.

На здравје!

Поврзани вести

Дали знаете како правилно да го исечете сирењето?

Radmila Tasevska

Старовременски рецепт: Совршена пита со јаболка

Urednik

Рецепт за француски тост

Radmila Tasevska